Saturday, June 9, 2018

Cara Menanam Pokok Money Plant Dalam Air

Kak Ayu memang die hard fan pokok money plant. Dan memang dah banyakkkk giler pokok money plant dah died dibawah jagaan kak ayu haha! Tapi, kak ayu tak pernah putus asa. Mati? Beli lagi... haa sokong industri nurseri katernya. 


Beberapa bulan lepas, kak ayu cantas pokok money plant yang  jenis menjalar kat sabut berkayu yang beli kat nurseri. Lama dah beli, kira pokok ni survived giler laaa. Tapi, untuk buat deko dah tak cantik, sebab pokoknya dah tua dan tak rimbun. So, kak ayu decide nak potong-potong ajer pokoknya dan tanam semula dalam air. Bila dah tumbuh akar, baru tanam dalam pasu bertanah. 


Inilah dia pokoknya.



 Sedia untuk dipotong-potong



Then, potong ikut tunas dia, iaitu biar ada akar.



Ini jer yang tinggal. Kak ayu semai pokok yang lain, kasik tumbuh yang baru. Hidup subur cecantik tau!



Isi air dalam bekas aiskrim hahaha. Pastu susun keratan money plant dipotong tadi tu elok-elok. 



 Pandangan atas. Cantik kan?



Boleh buat dekorasi. Suka sangat sebab nampak fresh dan cantik. 



Itu ajer! Nanti kak ayu share gambar koleksi pokok money plant kak ayu. Dah banyak tau, and i love them so much! 

1 comment:

Anonymous said...

Appreciate this post. Will try it out.