Wednesday, June 27, 2018

Cerita Balik Beraya 2018

Assalamualaikum semua. 

I'm back! 

Last update 9 June, masa bulan Ramadan. Harini dah berapa Syawal, tak terkira sudah :P Nampak sangat lost macam-macam benda. Tak tau la nak kata beraya sakan, atau malas mengatasi segala-galanya. Tapi yang pasti, lemau gila. Ni on laptop bila Ayra nap, ikutkan mata nak jer tido sekali ngan dia haha. Tapi, rindu lak nak menulis kat sini.


Cerita nak balik Besut raya 2018. Simpan sini buat kenangan katernya.


  
Nizam still kerja sampai hari Selasa, minggu nak raya tu. So, hari Ahad pagi sebelum tu kami pecut ke Aeon Balakong beli pakaian raya untuk budak-budak bertiga. Baju melayu Hariz, takder pulak. Okey, kita sambung shopping kat Perak pulak, sebab malam tu kami ikut Nizam kerja kat Seri Iskandar, Perak. 



Laman homestay. Lawa rumah ni.



Melepak la kami (termasuk Nek Jah) kat homestay kat sana 2 malam. Adik dah balik naik bus malam Ahad tu, sebab muatan kereta penuh dan dia balik tolong kemas rumah dulu. Rumah dah sebulan mak tinggal, memang dah agak macam mana keadaanya. 

Bila nizam pergi kerja, kami mereput la dalam homestay tu haha. Dah la kepanasan, rumah 2 tingkat, bilik semua ada ekon, tapi tak rasa sangat, panas giler kat sana. Ayra pulak selsema dan batuk, sib baik tak meragam, suka sangat dia kat sana. Bila nizam balik kerja, memasing lawan membuta. Best dok homestay sebab takyah masak hehe.

Bahagia sangat ni, tak pernah tengok buai, dia kata buai car. Kesian anak aku, buai pun tak kenal ko nak haha.




Main cak-cak-cak dengan abangnya. Mama sedap bergolek atas katil layan tepon hehe.


Kami gerak balik ke Besut hari Selasa (12 June), jam 5pm. Lalu ikut jalan Cameron Highlands. Sakan aku dah berangan nak singgah beli bunga-bunga nak deko-deko raya kat umah Nenek Jah, sekali... tak jumpa pun orang menjual sebab kitorang lalu jalan luar jer, bukan masuk area Brinchang sana. 


Wah, kecewa. Nizam lagi kelakar, berangan nak beli sweet corn dan keledek. Pastu siap cakap, nanti mama boleh la beli sayur. Sekali nan hado haha. Takder maknanya nak naik atas Cameron Highlands tu, dah la masa tu dalam waktu berbuka puasa. Berbuka pun dalam kereta jer, then berenti makan kat Gua Musang.

Penuh muatan hehe.



Bawak turun masuk homestay mana yang nak guna.


Jalan masa tu tak jem lagi, cuma dah mulai slow. Kami selamat sampai rumah Nek Jah dalam jam 1 pagi. Esoknya... bermulalah acara mengemas rumah macam nak giler rasa penat. Dah la panas ya ampun, tapi terpaksa bertabahlah sebab nak raya punya pasal. Tak sanggup nak beraya dalam keadaan rumah bersepah. Haaa, sib baik kakak dari JB sampai petang Rabu tu, so acara masak-memasak passing kat dia jer hehe. Tapi, kami tak masak pun, just beli jer kat pasar ramadan. 



Khamis dah hari buat ketupat. Mana nak berkemas, mana nak bungkus ketupat... nak raya memang penat. Tapi, dalam hati tetap sentiasa selitkan rasa syukur, sebab tahun ni Allah bagi lagi peluang beraya dengan seluruh isi keluarga terutamanya mak. 



Okey, nanti nak share gambar deko raya ruang tamu rumah Nek Jah. Boleh tunjuk ruang tamu jer tau, sebab ruang lain bersepah tak capai piawai mataku haha. Dapur pun just kemas apa boleh jer, itu pun kakak jb yang uruskan dapur. Hmmm, bukan semua orang sanggup balik rumah mak sendiri atau mertua nak tolong berkemas. Ada yang hanya tau silang tangan, complaint dan membawang kat belakang ajer hahaa.


Apa kata, ambik penyapu, tolong sapu. Tolong kemas apa patut, takkan nak harapkan orang tua umur nak sampai 80 tahun berkemas rumah? Dia dapat uruskan diri dia pun dan syukur 1001 rahmat. Dan, cucu-cucu pun tak perlu nak complaint atau tahap taknak balik rumah atuk nenek sebab kotor katanya, dah kalau awak pun di rumah harapkan mak buat semuanya.


Kita manusia ni, tak tau... nasib kita macam mana nanti. Kalau panjang umur, kita mungkin dapat menuai apa yang pernah kita lakukan harini. Tapi, sebagai manusia biasa, mulut kak ayu ni memang kuat membebel, mana tak bebel, kalau rumah kita jadi macam tu. Sedih melihatnya. Tak terjaga, terbiar seperti tak berpenghuni. Takkan nak tunggu kak ayu balik setahun sekali atau 2 kali setahun nak berkemas? 

Apa nak buat, dah nasib. Kalau jenis orang boleh duduk dalam keadaan bersepah, kotor dan bersampah, dia tak rasa apa-apa. Dah rasa bersih kot selagi takder ulat sampah merayap haha. Tapi, sebagai kak ayu, sorry, i kenot la duduk dalam keadaan macam tu. Biar penat badan, jangan mata penat dan sakit melihatnya.

Bila dah kemas, deko-deko.... haa baru kak ayu boleh beraya dengan riang ria hehhee. Eh membebel. Haaa, melepas geram kat sini, semoga jadi panduan. Jangan malas-malas kita hidup ni, kalau malas, baik meninggal jer lah hahahahha. KBYE!

2 comments:

Mrs. A said...

Penuhnya muatan cermin pandang belakang nampak tak tu hahaha...

Rahayu said...

Haha tu la awak. Alhamdulillah selamat sampai. Selamat hari raya yer. Tq singgah 😊