Friday, June 29, 2018

Dekorasi Raya dengan Pokok Hidup

Haa, kak ayu dan pokok hijau berpisah tiada, walaupun di labelkan sebagai Pembunuh Pokok Bersiri, haha, namun hobi yang satu ni memang takkan padam, hokeh!

Plan asal, nak deko dengan keratan pokok ketapang. Maklumlah, kat kampung ada jer pokok ketapang besar. Eh, tapi rasa seram pulak takut Cik Ponti ikut balik beraya. Sebab ada orang cakap, Cik Ponti suka melepak kat dahan pokok ketapang, juntai kaki, sambil kirai-kirai rambut gitew. Auwww, naik bulu roma menaip ni hahhaa. Dasar penakut betul hahahha. Tapi, cuba korang imagine, seram tak Hhihihi.


Adik kak ayu pulak, dah pegi dekat sungai, lupa bawak parang. Takpelah, pagi raya tu kak ayu mintak dia potong 2 pelepah pokok hiasan yang macam pokok kelapa sawit kat tepi rumah mak. Ada 2 pokok, tengah subur. Kita suruh 2 pelepah jer, skali... tengok la sampai 5 pelepah dia potong! Haaa, mana aku nak sumbat ni, dah nampak macam semak sangat pulak, tapi nak buang sayang. So, sumbat jer la selagi muat!


Dan... inilah hasilnya!



Pasu klasik ni, zaman kakak ayu anak dara lagi, dia kerja kat JB masa tu. Korang mesti tau, ni pasu cap Ayer Hitam, Johor. Rare dah pasu ni tau. 



Cantik meletops gitew (pada mata kak ayu la hahhaha), maklumlah, kalu sendiri tak puji, siapa lagi nak puji. Gigih tau nak deko rumah raya kali ni :P



Rasanya pokok ni lagi cantik dari pokok ketapang yang kak ayu dok puja-puja tu hehe.





Terus sudut ni jadi outstanding gitu!



Kak Ayu letak dekat dengan tepi sliding door, sebelah dengan meja makan.



Tahun ni sakan beli biskut raya, sekali... kerepek langsung takder! Kakak JB pun tak beli. Biasa kerepek yang banyak. Sib baik semua biskut raya dibeli sedap!



Okey, semoga idea dekorasi dengan pokok hijau dapat korang jadikan inspirasi untuk dekorasi di rumah dan pejabat sempena open house ke, atau dekorasi harian. Tak perlukan belanja pun, asalkan kita kreatif dan try and error. Tak cantik kat mata orang takper, asalkan cantik kat mata kita hahha.


Till then, selamat berhujung minggu dan selamat hari raya!


4 comments:

Kak Wawa said...

segar laa rumah ada pokok hidup..")

Sheila Adziz said...

hehe... memng rare kak ayu pasu tu, cantik bila buh pokok ketapang tu...

ai said...

Pasu-pasu macam tu dulu banyak kat rumah ai.. sekarang je dah xde.. banyak pecah.

farhanna jafri said...

wahhhh cantik jugak pokok dan pasu tu! Memang letops lah raya akak tahun ni :D

Selamat Hari Raya kak ayu :)