Friday, November 23, 2018

Jangan Berputus Asa!

Wednesday, November 21, 2018

November 21, 2018

Semai Semula Budaya Membaca Buku

Tak segan nak mengaku, sejak asyik dok pegang smartphone ni, nak habiskan baca sebuah buku pun susah! Baru pegang dan baca beberapa mukasurat, hati dok ingat nak capai hp ajer huhu. Sudahnya, memang tak terbaca pun buku. Duduklah menghiasi rak-rak buku, tahun berganti tahun. How bad!


Rasanya, last Kak Ayu baca buku sampai habis ialah 2 buah buku Teme Abdullah. Itu pun tahun lepas kot! Nak habiskan baca 2 buah buku tu pun beberapa hari. Baca tu pun kira cepat habis sebab memang suka cara penulisan Teme Abdullah, dan buku tu memang best. Rasa tak sabar nak habiskan baca.

Bila baca buku, rasa feel tu lain. TAPI, ada kekangannya jugak. Baru jer nak fokus baca, anak dah datang mengacau huhuhu. Dia mulalah nak 'baca' sama. Dah tu, bertambah la alasan buku-buku tersadai tak terbaca.

Rindu nak baca buku dengan penuh feel. Rindu nak hayati setiap baris dan bait perkataan, terutamanya buku-buku kerohanian dan motivasi. Rindu sangat nak baca buku sambil bergolek-golek atas katil haha. Sungguh rindu masa lapang yang semakin suntuk. 

Sungguh rindu masa untuk diri sendiri, mengisi masa dengan membaca buku, bukan mengisi masa dengan mengadap smartphone, laptop, apalagi kena buat kerja berkaitan bisnes. Sungguh rasa dah letih.

Menjelang umur 40, kau dah kenapa Ayu? Hahaha. Harapnya musim cuti sekolah ni, dapatlah membaca buku, supaya anak-anak pun sukalah nak membaca jugak!

Tuesday, November 20, 2018

November 20, 2018

Persediaan Cuti Sekolah Hujung Tahun 2018

Minggu ni last sekolah untuk tahun 2018. Rasanya cuti sekolah tahun ni, kami banyak duduk kat rumah jer. Dulu bila cuti sekolah, selalu balik berminggu-minggu kat Besut. Sejak setahun dua ni, memang jarang sangat balik. Rindu mak, mak ajer lah datang sini. 

Dalam minggu ni, Kak Ayu busy kemas rumah. Buat spring cleaning katanya. Bukan apa, bila rumah dah clear dan bersih, rasa lebih lapang fikiran dan mata pun tak sesak memandang. Buku-buku teks anak pun dah hantar, dah dapat yang untuk tahun depan (Dania jer la tak dapat, sebab tahun depan dia dah tingkatan 1). Jadi, boleh la mula buat spring cleaning kat area rak buku. Dah macam aper dah rupanya, sakit mata nengok huhu.


Ruang tamu dah siap kemas. Sampai karpet pun Kak Ayu simpan. Rasa lapang jer takder karpet. Cuma risau sikit la, takut Ayra jatuh dari sofa. Dia dah pernah jatuh bulan lepas, dah la masa tu dia dan kak ayu demam, Ya Allah, gedebukk jatuh kepala dulu (bahagian belakang), alhamdulillah takder apa-apa. Masa tu syukur ada karpet lagi, at least tebal la jugak berlapik. Suka sangat memanjat tu, dia dah boleh naik tangga sampai ke tingkat atas! Nak turun jer tak reti lagi, dia gayat agaknya nampak tangga menjunam ke bawah, masa naik tak nampak ke bawah, takder la dia gayat.



Bilik SOHO memang sentiasa kemas la, sebab Kak Ayu tak boleh buat kerja dalam keadaan bersepah. Cuma dah jadik satu kerja pulak dok tukar-tukar pokok bunga dalam tu haha. Tapi, sis okey jer sebab sis suka hehehe. Takder masalah. Rasa nak jer tambah indoor plant lagi hehe. Last week husband kerja kat Segamat, dia belikan 2 pokok, walaupun pokok tu sendu jer, sis suka hehe. Nanti nak beli lagilah, nak gandingkan bersama, rasa lagi lawa nanti tu hehe.




Dah buat list apa nak kemas sampai satu rumah dapat buat spring cleaning. Then, nak beli barang-barang makanan buat stok, haa dok rumah tak sekolah, asyiklah nak makan budak berdua tu. Kalau papanya outstation takder la terputus bekalan makanan kudap-kudap. Menu seminggu-seminggu pun nak kena buat list siap-siap. Beli bahan masak dan siapkan dalam peti, tinggal nak masak, just keluarkan dan campak masak kuali terus.

Woww. semangatnya aku nak cuti sekolah haha. Korang? Dah sedia nak cuti sekolah? Bestnya kalau kaya kan? Buleh cuti-cuti dok hotel!

Monday, November 19, 2018

November 19, 2018

Cipta 3 Jenis Hobi

Terbaca status FB Tuan Khairul Hakimin Muhammad yang ni:

Khairul Hakimin Muhammad
Masuk sahaja umur 20 tahun dan ke atas, cari dan cipta 3 jenis hobi ini:
1. Satu hobi untuk kita sentiasa kreatif seperti membaca, berkebun, deko, memasak, travel dan sebagainya.
2. Satu hobi untuk kita sentiasa dapat duit contohnya menulis blog, personal shopper, review, paid survey dan sebagainya.
3. Satu hobi untuk kekal sihat seperti bersukan, gym, aktiviti lasak dan sebagainya.
3-3 hobi ini saling berkait antara 1 sama lain. Ia memberi minda cergas dan juga menaikkan kualiti diri kepada sesuatu aktiviti.
Konsisten terhadap hobi ini sehingga 20 tahun atau lebih, kalian akan lebih outstanding berbanding orang lain.
Begitulah.
Khairul Hakimin Muhammad
Okey, dah on track dah no 1 & no 2 tu, cuma no 3 jer belum nampak bayang lagi bila nak terjadi sedemikian haha.

Wednesday, November 7, 2018

November 07, 2018

Servis Buat Blog dan Edit Blog by Ayu Rashid Design

Hi semua.

Ada ke antara korang yang nak berblog? Tapi masih belum ada blog, baru nak belajar buat blog? Tak kiralah untuk blog personal atau bisnes blog.

Kak Ayu mempunyai pengalaman dalam blogging, menulis untuk blog sendiri dan juga sebagai Ghostwriter (freelance).


Selain itu, Kak Ayu jugak ada pengalaman dan sedikit kemahiran dalam blogging dan buat design blog. Design blog yang Kak Ayu buat adalah yang ringkas sahaja. Template blog yang digunakan adalah daripada Blogger Template, dan ada juga yang Kak Ayu beli secara Online (bergantung kepada permintaan dan bajet daripada customer).



Kak Ayu tidak menjanjikan design blog yang wowww, tapi Kak Ayu boleh bantu korang untuk bermula sebagai blogger. Berdasarkan pengalaman Kak Ayu buat design sendiri menggunakan blogger template yang ringkas dan mudah di-edit sendiri, ia adalah langkah awal yang terbaik untuk berblog. Nak edit dan touch-up pun senang.

Sebab blog ni macam rumah maya kita la, kalau asik design deko sama, nanti boring. Bila dah boring, mula la blog tu bersawang. Takkan la tiap-tiap kali nak touch-up blog nak upah designer buatkan kan? Lainlah banyak duit, hehhee. Sila-sila la upah manjang. Hehe.

Jika kita gunakan template yang susah untuk di-edit, dengan kata lain kita perlukan pengetahuan, kepakaran dan kesabaran untuk "tilik" html code untuk edit design atau buat perubahan pada blog, ia adalah sangat mengambil masa, effort dan kita kena upah orang semula untuk re-do.

Untuk itu, guna jer design yang ringkas dan mudah untuk kita edit dan design sendiri pulak. InsyaAllah, Kak Ayu boleh guide sikit-sikit. After sales servis InsyaAllah i bagi, bukan tinggal terkontang-kanting. Tapi jangan la tanya banyak sangat, nanti i caj pulak haha.

No fussy customer please, sebab kadar caj yang Kak Ayu kenakan adalah sangat berbaloi dan minima.

BUAT BLOG:

Blog & Header: RM100 sahaja
- Design blog
- Header
- Gadjet-gadjet penting
- 3 FREE entries (testing)


Blog tanpa header: RM70 sahaja
- Design blog
- Gadjet-gadjet penting
- 3 FREE entries (testing)


EDIT BLOG: RM50 sahaja

Hubungi Kak Ayu untuk maklumat lanjut.
Ayu Rashid
019 - 989 8341

Tuesday, November 6, 2018

November 06, 2018

Eh, lupa pulak i ada blog :P

Salam semua!
Lama tak update blog. Ada yang tercarik--carik i ke 

Wow feeling tak menahan tu hahaha.

Kak Ayu ada jer, masih aktif di alam fana ni
Masih aktif di FB dan IG
Tak berkesempatan jer nak update blog
Bercampur pulak vitamin M yang terlebih kann
Maka, sendulah blog ni sebulan lebih dah
Ni kiranya entry nak kembali ke pangkuan blog la 
Semoga rajin dan konsisten la yer



Haa, dah nak masuk umur 40 tahun lagi beberapa bulan ni kan
Banyak perkara yang difikirkan pasal blog ni
Antaranya ialah, Kak Ayu akan delete entry yang ada gambar Kak Ayu dan famili 
Dan juga entry yang Kak Ayu rasa tak perlulah nak share kat blog
Cukuplah kat sini bercerita tanpa gambar kami dan juga sekadar cerita lain
Sharing yang lebih bermanfaat
Dan Kak Ayu nak simpan privacy kami
Haa gitu.

Kalau kat IG dan FB tu, sekali-sekala bolehlah
Kang kalau tak muncul gambar langsung, susah jugak nak bina trust
Maklumlah, meniaga online kannnnnn.
Nak ke taknak, kenalah jugak

Jadi, janganlah pelik bila tengok entry lama akan berkurangan
Dan entry akan datang takder dah gambar kami dan cerita kami
Kita cerita pasal deko, pokok, rohani dan bisnes sudah lah yer hehe.

Apa pun, semoga ini adalah keputusan terbaik buat kami
Kalau rindu kat Kak Ayu, pi carik kat FB tau.

Oh ya, Kak Ayu sekarang fokus job Upah Buat Blog dan Edit Blog. Alhamdulillah, sambutan menggalakkan. Dapatlah buat tampung belanja kannn hehehe. Nanti Kak Ayu share profile blog yang Kak Ayu dah buat dan edit. Kalau nak tempah, boleh terus wasap Kak Ayu. Upah blog RM100, Edit blog RM50 saja. Siap dengan pakej header :)

Ini jer la nak bebel. Saja hilangkan kerinduan kat sini. Nanti i bebel lagi tau. Tapi tak tau la bila pulak tu hahaha.

P/S: Buat tatapan sahabatku Suryati Serain, ke mana kau menghilangkan diri. Lamanya lahai terputus hubungan. Semoga ko cepat-cepat dapat hp baru dan kita dapat kembali berjimbara di alam maya hehe.