Adakah Blog Masih Relevan Pada Tahun 2020?

by - February 25, 2020

Ada yang katakan, era penulisan di blog dah berakhir.  Dah tahun 2020 beb, apa zaman nak baca dan guna blog lagi. Sekarang orang tak layan dah blog. Orang layan youtube channel, instagram, facebook & twitter. Blog dah ketinggalan jauh di belakang. Oldskul sangat ni masih dok guna blog. 


Memang tak dinafikan. Gunakan media social yang dinyatakan kat atas tu lagi pantas dan terkini. Orang sentiasa akan scroll timeline. Kadar pengguna pun sangat tinggi. Maklumlah, smartphone dah melekat kalahkan kembar siam dah. Semuanya dihujung jari!

Namun, untuk sesiapa yang berbisnes... blog adalah sangat penting. 


Blog umpama kedai kita sendiri yang kita boleh buat dan design mengikut keperluan dan citarasa kita. Dan, walaupun channel lain lebih pantas, up-to-date dan orang sentiasa guna, namun blog adalah sentiasa kekal relevan selagi Google dan search engine yang lain masih wujud!


Binalah dan milikilah at least sebuah blog untuk bisnes. Jadikan ia 'kedai online' yang kita sentiasa 'open' dan hanya tunggu prospek datang. Hasilnya mungkin cepat atau lambat, namun kita perlu bermula untuk kemudahan dan kegunaan untuk jangkamasa yang panjang. 


Untuk korang yang nak mula ada blog, korang boleh jadikan blog sebagai:
  • Blog bisnes
  • Blog personal
  • Blog personal cum bisnes 


Mulakan dulu dengan dengan blog paling asas. Yang penting, ada basic blog dulu. Lepas tu mula buat entries untuk hala tuju blog. Blog pun kena ada hala tuju supaya ia dapat digunakan semaksimum mungkin untuk matlamat kita ada blog.

Boleh mula dengan pakej blog RM100. Dah dapat 1 blog yang korang dah boleh terus guna dan buat entries. Kalau ada bajet, boleh ambik pakej menulis sekali. 


Boleh terus klik link-link di bawah untuk tengok pakej yang Kak Ayu tawarkan.

Nak maklumat lanjut, boleh terus WA Kak Ayu




You May Also Like

0 comments