Wednesday, February 16, 2022

Tips Konsisten Update Blog


Nak blogging tapi busy.

Macam mana nak update dengan konsisten?


Boleh cuba tips ini:
✅ Kita boleh buat post blog dengan schedule post.


Hanya manage masa untuk fokus buat entries.
Lepas tu boleh set to draft dulu.
Atau terus buat schedule post ikut tarikh dan waktu yang kita nak post itu di-publish-kan.


Contoh:
Dalam 1 hari, fokus 1 - 2 jam untuk tulis entry blog.
Buat sampai siap at least 3 atau 4 post.
3 atau 4 post tu, dah cukup untuk 1 minggu post untuk kita publish!
Then... tak payah fikir dah nak update blog.


Mudah kan?


Seminggu sekali jer fokus hadap blog.
Cuma dalam tempoh masa 2 @ 3 jam tu,
Kena betul-betul fokus tulis entry, edit dan selesaikan.
Jangan sibuk dok scroll benda lain atau dok layan hp.
Kalau macam tu, 24 jam pun tak siap 😅


Bila dah selesai urusan blog.
Korang boleh fokus urusan yang lain.
Work smart gitu.



Bila buat Schedule Post.
Sebaiknya sediakan sediakan:
- Planner @
- Buku @
- Notes

Ini khusus untuk buat list apa kita dah update.
So, kita boleh tengok dan pantau progress yang kita dah buat.


TAPI...
Kalau takder masa jugak atau takder idea nak update blog.
Tau kan solution dia macam mana?

Carik jer Kak Ayu.
Meh Kak Ayu jadi tukang tulis untuk korang.
Dengan charge yang berpatutan
Dan content yang berkualiti, semestinya!


Nak tanya info lagi, boleh terus whatsapp.

No comments: